
Grupa: Użytkownik
Posty: 57 #8331459 Od: 2025-2-12
| Hej, produkty, które najczęściej nasilają trądzik różowaty to produkty zawierające:
histaminę
aldehyd cynamonowy (np. pomidory, cynamon, czekolada)
kapsaicynę
duże ilości tłuszczu
duże ilości cukru, np. słodycze
Często zmiany skórne nasilają również gorące potrawy i napoje, alkohol czy niacyna. Jednak nie wszystkie te produkty muszą nasilać trądzik u każdej osoby – warto to przetestować, sprawdzić indywidualną tolerancję. Pomaga prowadzenie dzienniczka żywieniowego i notowanie, po czym objawy się nasilają. Dużą rolę w trądziku różowatym odgrywają też silne emocje, jak stres czy złość. Dlatego oprócz diety i emocji trzymam pielęgnację spokojną, jak przy produktach typu Acnerose, bo są łagodne i nie podbijają rumienia, gdy testuję różne zmiany żywieniowe. |